Skip to main content

Creatine is een supplement dat al tientallen jaren wordt gebruikt door atleten en krachttrainers. Het is een van de meest onderzochte supplementen die vandaag de dag beschikbaar zijn en er is vastgesteld dat het talrijke voordelen heeft voor degenen die het gebruiken.
Het is een van de meest populaire supplementen op de markt met miljoenen gebruikers, voornamelijk vanwege zijn vermogen om kracht, prestaties en spiermassa te vergroten bij degenen die het regelmatig gebruiken. Het kan voorkomen dat je een dag vergeet om je creatine in te nemen, maar is het erg?

Wat is creatine?

Creatine is een natuurlijk in het lichaam voorkomende stof die betrokken is bij de productie van ATP, de molecule die de spieren doet samentrekken. Wanneer je traint, helpt creatine je spieren van energie te voorzien zodat ze kunnen verkorten en ontspannen.
De belangrijkste rol van creatine is het verhogen van de hoeveelheid ATP die beschikbaar is voor spiercontractie. Er zijn echter ook andere effecten. Creatine kan ook:

  • Vermoeidheid verminderen en het uithoudingsvermogen verbeteren
  • Kracht en vermogen vergroten
  • Het herstel verbeteren door het lichaam te helpen beschadigd weefsel te herstellen.

Dus, wat zijn de voordelen van creatine? Nou, het kan de prestaties verbeteren in korte uitbarstingen van hoge intensiteit oefeningen zoals gewichtheffen of sprinten. Het kan ook beschermen tegen spierschade en blessures helpen voorkomen tijdens lange duurinspanningen zoals hardlopen of fietsen. In het algemeen kunnen we stellen dat het gebruik van creatine supplementen veel voordelen biedt.

Wanneer kun je creatine het beste innemen?

Creatine kan op elk moment van de dag worden ingenomen. Het is aangetoond dat creatine helpt de vetvrije spiermassa te vergroten, kracht en uithoudingsvermogen te verbeteren, atletische prestaties te stimuleren en vermoeidheid tijdens de training te verminderen. Onderzoek suggereert dat creatine vooral nuttig kan zijn voor mensen die moeite hebben met het opbouwen van spiermassa of kracht door een gebrek aan beschikbare energievoorraden in het lichaam. Het kan ook elke dag helpen de hersteltijd tussen sets en trainingen te verkorten door het energieniveau aan te vullen. Lees meer over het beste tijdstip om creatine in te nemen.

Soorten creatine

Er zijn twee hoofdtypen creatine: creatinemonohydraat en creatinecitraat. Je kunt ze beide vergeten. Het meest gebruikelijke type is creatine monohydraat, dat meestal wordt gebruikt voor snellere resultaten. Creatinecitraat is beter voor mensen die gevoelig zijn voor monohydraat, omdat het minder zuur bevat. Wanneer je creatine combineert met andere supplementen, zoals BCAA’s (vertakte-keten aminozuren) of L-arginine, kun je je resultaten nog meer verhogen.

Is het erg als je een dag vergeet om creatine te nemen?

Het is belangrijk dat je dagelijks je creatine neemt, maar geen paniek. Je kunt nog steeds de voordelen van creatine krijgen ook als je een dag overslaat. De beste manier om ervoor te zorgen dat je je creatine inneemt, is om het bij een maaltijd in te nemen. Dit helpt je om meer creatine in je lichaam op te nemen en te gebruiken. Het helpt ook om de inname van creatine te spreiden en niet in één keer in te nemen. Dit voorkomt spierkramp en andere bijwerkingen van het innemen van te veel creatine in één keer.
Als je voor het eerst creatine neemt, begin dan met een lage dosis en werk langzaam op om te zien hoe je lichaam reageert. Daarna kun je de dosis zo nodig verhogen. Drink veel water wanneer je creatine neemt, zodat het goed in je systeem kan worden opgenomen. Als je dus een dag creatine bent vergeten in te nemen dan is dit absoluut niet erg.