Skip to main content

Het kan voorkomen dat je last krijgt van haaruitval nadat je veel gewicht bent verloren. Door het afvallen veranderd de hoeveelheid eiwitten in je dieet en kom je andere voedingsstoffen te kort, wat tot haarverlies leidt. Aan de andere kant is afvallen en haaruitval slechts een tijdelijk probleem. Hoe dan ook, dit zijn enkele dingen die je moet weten voor je aan een dieet of bewegingsregime begint, want het zal helpen haaruitval te voorkomen.

Waardoor krijg je haaruitval tijdens gewichtsverlies

Er zijn een paar redenen waarom je haaruitval kunt krijgen na gewichtsverlies. Eén reden is dat je een tekort kunt hebben aan bepaalde voedingsstoffen, zoals eiwitten, die nodig zijn voor gezond haar. Een andere reden is dat afvallen de hoeveelheid hormonen in je lichaam verandert, wat tot haaruitval kan leiden. Het is echter belangrijk op te merken dat haarverlies bij gewichtsverlies meestal tijdelijk is.

“Je haar lijdt eronder als je veel gewicht verliest”

Helaas krijgen veel mensen die veel gewicht verliezen te maken met alopecia . Alopecia is de medische term voor haaruitval. Haaruitval treedt meestal op als gevolg van ondervoeding, die veroorzaakt kan worden door slechte gezondheid of andere factoren. Om haaruitval door ondervoeding te voorkomen, is het belangrijk dat je voldoende eiwitten binnenkrijgt , en ook een voedzame voeding in het algemeen .

Een andere reden waarom haaruitval kan optreden na gewichtsverlies is dat het verliezen van overtollig vet de testosteronspiegel verlaagt en andere hormonen die met haargroei in verband worden gebracht. Het beïnvloedt ook de bloedsomloop. Ook dit zou echter maar tijdelijk moeten zijn als je een gezond dieet volgt en een stabiel gewicht behoudt.

Afvallen en haaruitval: hoe kun je het voorkomen

Als je haaruitval wilt voorkomen terwijl je gewicht verliest, zijn er een paar dingen die je kunt doen. Ten eerste, zorg dat je voldoende eiwitten in je dieet krijgt; dit helpt je haar gezond te houden. Je moet er ook voor zorgen dat je voldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgt, vooral zink, biotine, en ijzer. Je vindt deze voedingsstoffen in voedingsmiddelen als vlees, zeevruchten, eieren, noten, zaden, en bladgroenten. Zorg er ten slotte voor dat je veel water drinkt en voorkom uitdroging; ook dit kan tot haaruitval leiden. Neem ook dagelijks visolie en let op vitamine D.

Tenslotte kun je, als de haaruitval ernstig is, overwegen een arts te bezoeken. Die kan je misschien een kuur aanraden die de haaruitval helpt stoppen en de haargroei bevordert.

Tips tegen afvallen en haaruitval

Als je last hebt van haaruitval nadat je veel bent afgevallen, dan is het verder belangrijk om het in het vervolg rustig aan te doen.

Probeer drastische veranderingen in je dieet of bewegingsregime te vermijden, want die kunnen schadelijk zijn voor je haar. Breng in plaats daarvan geleidelijke veranderingen aan, zodat je lichaam tijd heeft om zich aan te passen.

Conclusie

Gewichtsverlies kan bij sommige mensen tijdelijk haarverlies veroorzaken, maar dit is meestal niets om je zorgen over te maken. Als je al last hebt van dunner wordend haar als gevolg van gewichtsverlies, zijn er dingen die je kunt doen om je situatie te verbeteren. Zorg dat je voldoende eiwitten en vitaminen binnenkrijgt, en probeer drastische veranderingen in je dieet of bewegingsregime te vermijden. Als je behandelingen tegen haaruitval gebruikt, ga er dan mee door, ook nadat je afgevallen bent. Met een beetje geduld en aanpassing zou je het haarverlies als gevolg van gewichtsverlies moeten kunnen overwinnen en van een gezonde haardos kunnen genieten!