Skip to main content

Buikademhaling wordt ook wel diafragmatische ademhaling genoemd en is een vorm van ademhalen waarbij de nadruk ligt op het gebruik van het middenrif. Bij deze ademhalingstechniek zet de buik uit tijdens het inademen en trekt deze samen tijdens het uitademen. Dit in tegenstelling tot borstademhaling, waarbij de ademhaling voornamelijk plaatsvindt door het optillen van de borstkas.

Buikademhaling wordt vaak toegepast in yoga, meditatie en mindfulness, maar heeft ook tal van voordelen voor onze gezondheid en ons welzijn.

De voordelen van buikademhaling

  1. Vermindert stress en angst Wanneer we gestrest of angstig zijn, gaat ons lichaam automatisch over op snelle, oppervlakkige ademhaling. Door bewust over te schakelen op buikademhaling, vertragen we onze ademhaling en stimuleren we het parasympathische zenuwstelsel, dat zorgt voor ontspanning en rust.
  2. Verbetert de spijsvertering Buikademhaling stimuleert de spijsvertering doordat het diafragma ritmisch druk uitoefent op de organen in de buikholte. Dit helpt bij het verteren van voedsel en bevordert een gezonde spijsvertering.
  3. Versterkt de ademhalingsspieren Bij buikademhaling maken we gebruik van het middenrif, een grote spier onderaan de longen. Door regelmatig buikademhaling toe te passen, worden de ademhalingsspieren getraind en versterkt.
  4. Verbetert de longfunctie Bij buikademhaling wordt er meer zuurstof naar de longen gebracht en wordt er meer koolstofdioxide uitgestoten. Dit zorgt voor een betere longfunctie en een betere zuurstofopname in het bloed.
  5. Verhoogt de concentratie en focus Buikademhaling kan helpen bij het verbeteren van de concentratie en focus. Door de rustgevende werking van buikademhaling kunnen we ons beter concentreren en zijn we minder snel afgeleid.

Kortom, buikademhaling kan een waardevolle techniek zijn voor het verbeteren van onze gezondheid en ons welzijn. Door regelmatig te oefenen en bewust te ademen, kunnen we onze ademhalingsspieren versterken, de spijsvertering verbeteren, onze longfunctie verbeteren en stress en angst verminderen.