Donkervoort produceert al 43 jaar auto’s voor de weg en is een betrouwbaar Nederlands sportwagenmerk. In eerste instantie richtte men zich op de ontwikkeling van de traditionele Lotus Seven, gevolgd door de afgeleiden daarvan. Met de pensionering van Joop Donkervoort en de overname van het bedrijf door zijn zoon Denis, is er nu een nieuwe fase aangebroken voor het merk. Dit is de Donkervoort F22, genoemd naar Denis’ dochter Filippa die in 2022 werd geboren.
De F22 is een groot verschil met zijn voorganger, de D8 GTO uit 2012, maar toch is er geen enkel element veranderd. Zijn filosofie van zuiverheid, lichtheid en rauwe snelheid blijft ongewijzigd. Dit voertuig ziet er fantastisch uit, maar weegt slechts 750 pond. Hij wordt aangedreven door een geavanceerde vijfcilinder turbomotor van Audi, die 470 pk levert, of 500 als je kiest voor de free-flow uitlaat. Zoals gebruikelijk wordt er geschakeld via een handgeschakelde versnellingsbak.

Wat voor motor zit er in een Donkervoort F22
De F22 accelereert van 0 tot 100 in slechts 2,5 seconden en van 0 tot 200 in 7,5 seconden. Als je moedig bent, kun je zijn topsnelheid van 290 bereiken. Hij kan bochten nemen met een verbazingwekkende kracht van 2,15 g en vertraagt 30 procent sneller dan zijn voorganger. Dit is te danken aan het gebruik van Ex-Core, een koolstofvezel sandwich technologie ontwikkeld door Donkervoort en afgesplitst als apart bedrijf. Ook de veiligheid is verbeterd dankzij het materiaal en het ontwerp, zoals de zijuitlaat die bij een crash als kreukelzone fungeert. In antwoord op de vraag van klanten is de F22 groter en ruimer, met een afneembaar dubbel tarra dak, adaptieve vering met hydraulische hoogteverstelling (tot 35 millimeter) en een stuurwiel met minder knoppen, omdat veel functies daarheen zijn verplaatst. Een infotainmentsysteem is uiteraard ook aanwezig.

Hoeveel kost een Donkervoort F22?
De F22 kan zowel qua prestaties als qua uiterlijk worden aangepast. De eerste lichting zal vanaf januari 2023 te koop zijn, vanaf een prijs van 245.000 euro (zonder belastingen – en een lage CO2-uitstoot van 163 g/km). Aanvankelijk was Donkervoort van plan er slechts vijftig te maken, maar die waren allemaal verkocht voor de presentatie, dus hebben ze sindsdien de productie verhoogd naar vijfenzeventig.
