Skip to main content

In de wereld zijn er gevangenissen die je liever wilt vermijden. Niet omdat je een misdrijf hebt begaan, maar omdat de omstandigheden er ronduit angstaanjagend zijn. In dit artikel duiken we in de gevaarlijkste gevangenissen ter wereld en laten we je zien wat het leven achter de tralies kan betekenen. Van zware mishandelingen tot cellen die lijken op kooien: je wilt er niet terechtkomen.

ADX Florence – Colorado, Verenigde Staten

De ADX Florence wordt beschouwd als een van de meest beveiligde gevangenissen ter wereld. Het is de thuisbasis van ’s werelds meest beruchte criminelen, waaronder terroristen en gangsters. De gevangenis is ontworpen om de ontsnapping van gevangenen op elke te voorkomen en wordt gecontroleerd door de meest geavanceerde bewakingstechnologieën. In deze gevangenis worden gevangenen 23 uur per dag opgesloten en hebben ze weinig tot geen contact met de buitenwereld.

La Sabaneta – 1 van de gevaarlijkste gevangenissen van Venezuela

La Sabaneta is berucht vanwege de overbevolking en het geweld. Het werd gebouwd om 15.000 gevangenen te huisvesten, maar herbergt momenteel meer dan 25.000 gevangenen. Er is hier veel geweld en veel gevangenen hebben toegang tot wapens. Er zijn weinig bewakers in de gevangenis, waardoor de gevangenen zelf de controle hebben.

Overzicht van de gevaarlijkste gevangenissen ter wereld

GevangenisLocatieCapaciteitType gevangenisBekende beruchte gevangenen
ADX FlorenceColorado, VS490SupermaxTed Kaczynski, Timothy McVeigh
Black Dolphin PrisonRusland700Maximale veiligheidMikhail Khodorkovsky, Alexander Pichushkin
Tadmor PrisonSyrië500Militaire gevangenisAnwar al-Sadat, Musa al-Sadr
La Sabaneta PrisonVenezuela15.000OverbevolktHéctor José Marcano, Víctor Manuel Batista García
San Quentin State PrisonCalifornië, VS3.082Maximale veiligheidCharles Manson, Sirhan Sirhan
Bang Kwang Central PrisonThailand7.000Maximale veiligheidHenri Charrière
Diyarbakir PrisonTurkije1.000Politieke gevangenisLeyla Zana, Abdullah Öcalan
Petak Island PrisonRusland950StrafkolonieAleksandr Solzhenitsyn
Carandiru PenitentiaryBrazilië8.000OverbevolktFrancisco de Assis Pereira, Isabel Pires
Nairobi PrisonKenia3.000OverbevolktJohn Kiriamiti, Wanugu
Rikers IslandNew York, VS10.000OverbevolktTupac Shakur, Lil Wayne

Bang Kwang – Thailand

Bang Kwang staat bekend als de “Bangkok Hilton” vanwege de omstandigheden in de gevangenis. De gevangenen zitten hier in krappe cellen, waar ze soms wel 23 uur per dag moeten doorbrengen. Het is een van de meest overbevolkte gevangenissen ter wereld. De meeste gevangenen in deze gevangenis zitten vast voor drugsgerelateerde misdrijven.

Tadmor Prison – gruwelijke gevangenis in Syrië

Tadmor Prison is berucht vanwege de verschrikkelijke omstandigheden waarin gevangenen worden vastgehouden. In de gevangenis worden gevangenen gemarteld, verkracht en vermoord. Het is bekend dat er massagraven zijn in de gevangenis. In 1980 werd de gevangenis aangevallen door de Syrische regering en werden meer dan 500 gevangenen vermoord.

Black Dolphin Prison – Rusland

Black Dolphin Prison is de thuisbasis van enkele van de zwaarste criminelen in Rusland. De gevangenis is bekend vanwege het hoge niveau van bewaking en het gebruik van folteringstechnieken. Het is de enige gevangenis in Rusland waar de doodstraf nog steeds wordt uitgevoerd.

San Quentin – de gevaarlijkste gevangenis van Californië

San Quentin is een van de oudste gevangenissen in de Verenigde Staten en staat bekend om de hoge mate van geweld en overbevolking. De gevangenen leven hier in zeer slechte omstandigheden en hebben beperkte toegang tot medische zorg. De meeste gevangenen in San Quentin zitten vast voor geweldsdelicten.

Naast deze verouderde faciliteiten is de gevangenis in San Pedro ook berucht om zijn overvolle omstandigheden en gewelddadige gevangenis bendes. Ondanks inspanningen om de omstandigheden te verbeteren, blijft San Pedro een van de meest gevaarlijke gevangenissen ter wereld.

In veel gevallen zijn de gevaarlijkste gevangenissen ter wereld een afspiegeling van de problemen waarmee de maatschappij als geheel wordt geconfronteerd. Veel van deze gevangenissen zijn overbevolkt en worden beheerd door onderbetaalde en onderbemande gevangenispersoneel. Hoewel er inspanningen zijn om de omstandigheden te verbeteren, blijft het probleem van gevaarlijke gevangenissen een ernstig probleem dat dringend moet worden aangepakt.

Gevangenissen FAQ

Wat is de beroemdste gevangene ter wereld?

Dit is moeilijk te zeggen, omdat er veel bekende gevangenen zijn geweest. Enkele van de meest bekende zijn Nelson Mandela, Al Capone en Pablo Escobar.

Hoeveel gevangenissen heeft Nederland?

Nederland heeft grofweg 50 gevangenissen. Het Nederlandse gevangenissysteem wordt internationaal erkend als een van de meest humane systemen ter wereld.