Skip to main content

Taekwondo en karate zijn beide vechtsporten, maar hun benadering van vechten, zelfverdediging en training is zeer verschillend. In dit artikel bekijken we de verschillen tussen deze twee populaire gevechtssporten. Je komt te weten hoe taekwondo en karate verschillen qua uiterlijk, regels, trainingsmethoden, beschermende uitrusting en nadruk. Blijf lezen om meer te weten te komen over het verschil tussen karate en taekwondo.

flying kick taekwondo

Wat is taekwondo?

Taekwondo is een Koreaanse krijgskunst die werd ontwikkeld in het begin van de 20e eeuw. Het is een vechtsport met een hoge intensiteit die zich richt op zelfverdediging en discipline. Taekwondo wordt meestal beoefend in een club of sportschool. Taekwondo beoefenaars gebruiken vaak beschermende uitrusting zoals taekwondo arm- en beenbeschermers om hun lichaam te beschermen tegen blessures. Taekwondo benadrukt ook zelfverdedigingsvaardigheden om zich te verdedigen tegen aanvallers. Taekwondo kan zowel door kinderen als volwassenen worden beoefend.

karate

Wat is karate?

Karate is een Japans woord dat “de weg van de lege hand” betekent. Het is een vorm van krijgskunst die stoot- en traptechnieken gebruikt om zich tegen een tegenstander te verdedigen. Er zijn veel verschillende soorten karate, maar de meeste zijn gebaseerd op de vier hoofdprincipes: discipline, respect, zelfvertrouwen en zelfbeheersing.
Karate wordt al honderden jaren beoefend in Japan. Tegenwoordig wordt het om verschillende redenen gebruikt, waaronder fitness en vechtsporttraining. Veel mensen beoefenen karate als onderdeel van hun reguliere fitness routine omdat het hen kan helpen kracht, flexibiliteit en balans op te bouwen. Het kan mensen ook helpen hun mentale focus en concentratie te verbeteren. Karate wordt ook gebruikt om het zelfvertrouwen en het gevoel van eigenwaarde te verbeteren door het opbouwen van zelfvertrouwen en het verbeteren van de zelfbeheersing.

Het belangrijkste verschil tussen taekwondo en karate

Taekwondo en Karate zijn beide vechtsporten, wat betekent dat ze zich richten op het beoefenen van technieken en oefeningen om je te helpen jezelf te verdedigen als je je in een gevaarlijke situatie bevindt. Het belangrijkste verschil tussen de twee is dat Taekwondo een Koreaanse krijgskunst is. Karate is ontwikkeld in Japan, en verschilt dus op een aantal belangrijke punten van Taekwondo. Taekwondo richt zich bijvoorbeeld meer op trappen, tijdens een wedstrijd wordt er bijna niet geslagen. Karate legt de nadruk op stoten, trappen en blokken. Karate wordt ook meer beschouwd als een “kunst” dan Taekwondo, dat meer gericht is op praktische toepassingen van zijn technieken. Taekwondo is een olympische sport en dat is karate niet.

KenmerkTaekwondoKarate
OorsprongKoreaJapan
Betekenis van de naam“De weg van de voet en de vuist”“Lege hand”
Focus op techniekenVoornamelijk been- en traptechniekenVoornamelijk stoot- en slagtechnieken
DoelZowel zelfverdediging als sportZowel zelfverdediging als sport
KledingDobok (wit uniform)Karategi (wit uniform)
TechniekenGebruik van trappen, vooral hoog en snelGebruik van stoten en slagen, vooral krachtig
Aantal stijlenVerschillende stijlen, waaronder ITF en WTFVerschillende stijlen, zoals Shotokan en Goju-Ryu
CompetitieContacttrefpunt (scoren door raakvlakken)Puntentelling (gecontroleerde technieken)
Bekende organisatiesWorld Taekwondo Federation (WTF), International Taekwon-Do Federation (ITF)World Karate Federation (WKF), Shotokan Karate International (SKI)
Gebruik van handenBeperkt gebruik van handtechniekenNadruk op handtechnieken
Emphasis op snelheidHoog tempo, nadruk op snelle trappenSnelheid is ook belangrijk, maar minder nadrukkelijk
GradensysteemGebruikt een systeem van dangraden (zwarte banden)Gebruikt ook een systeem van dangraden (zwarte banden)
Olympische sportJa, Taekwondo is een Olympische sportJa, Karate is een Olympische sport

Karate en taekwondo wedstrijden

Taekwondo wedstrijden worden over de hele wereld gehouden, terwijl karate wedstrijden worden gehouden door nationale karate organisaties. Wedstrijden in beide sporten hebben vergelijkbare regels: deelnemers voeren schoppen en stoten uit tegen elkaar om punten te verdienen op basis van techniek en snelheid.
De wedstrijdregels kunnen per land en organisatie verschillen. Zo kunnen taekwondo wedstrijden alleen bestaan uit sparren of full contact sparren, terwijl karate wedstrijden kunnen bestaan uit sparren of full contact sparren plus een demonstratie van zelfverdedigingstechnieken.