Skip to main content

Testosteron is een hormoon dat zowel door mannen als vrouwen wordt geproduceerd. Mannen produceren er echter veel meer van dan vrouwen. Testosteron is verantwoordelijk voor veel van de fysieke kenmerken die wij associëren met mannelijkheid. Het speelt een rol bij de seksuele functie, spiermassa en -kracht, vetverdeling, productie van rode bloedcellen en botdichtheid. Een laag testosteronniveau kan leiden tot een verminderd libido (geslachtsdrift), weinig energie en depressie.

Hoe merk je dat je te weinig testosteron hebt?

 • De meest voorkomende tekenen van laag testosteron zijn:
 • Verminderde zin in seks.
 • Erectiestoornissen (onvermogen om een erectie te krijgen of te behouden).
 • Verlies van spiermassa en kracht.
 • Slecht slapen.
 • Vermoeidheid.
 • Depressie.

De beste manier om erachter te komen of je te weinig testosteron hebt, is een bezoek aan je arts voor een bloedtest.

Er zijn verschillende manieren om de productie van testosteron te stimuleren.

 1. Een evenwichtige voeding bevat alle voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft om goed te functioneren. Gezonde voeding omvat magere eiwitbronnen (zoals kipfilet), gezonde vetten (zoals avocado) en complexe koolhydraten (zoals bruine rijst). Deze soorten voedsel geven u langer een vol gevoel, wat kan helpen de eetlust onder controle te houden en het verlangen naar ongezond voedsel, zoals snoep of zoute snacks die veel suiker of zout bevatten, te verminderen.
 2. Neem dagelijks een zinksupplement.
 3. Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen het testosteronniveau te verhogen, omdat het de productie van dit hormoon in je lichaam stimuleert door de hoeveelheid zuurstof die beschikbaar is voor je spieren te verhogen tijdens trainingssessies. Als je regelmatig beweegt (minstens drie keer per week), helpt dat de bloedsomloop in je hele lichaam te verhogen, waardoor er meer zuurstofrijk bloed in je spieren komt. Met name krachttraining werkt uitstekend voor het verhogen van testosteron.
 4. Vermijd overmatig alcoholgebruik dat het testosterongehalte kan verlagen door de omzetting ervan in oestrogeen. Drink niet meer dan één drankje per dag als je man bent en twee als je een vrouw bent.