Veel mensen vragen zich af of koffie bloeddrukverhogend is. Van koffie is aangetoond dat het op sommige gebieden voordelen heeft, maar als het om bloeddruk gaat is het beeld minder duidelijk. Koffie kan de bloeddruk verhogen als het te snel en in te grote hoeveelheden wordt geconsumeerd, maar in plaats van het helemaal te vermijden, zorg je er beter voor dat je koffie met mate drinkt. Want er is aangetoond dat er meer voordelen dan nadelen verbonden zijn aan het drinken van koffie.
De voordelen van koffie drinken
Het drinken van koffie heeft veel verschillende voordelen. Een van de belangrijkste voordelen is dat het de vorming van bloedklonters kan helpen voorkomen. Van koffie is ook bekend dat het enkele antioxiderende eigenschappen heeft. Regelmatig koffie drinken kan je stofwisseling verhogen, wat tot gewichtsverlies kan leiden. Van cafeïne in koffie wordt ook aangenomen dat het de stemming verbetert door de productie van endorfines in je lichaam te verhogen.
Is koffie bloeddrukverhogend of juist niet?
Cafeïne in koffie kan een aantal verschillende effecten veroorzaken. Een daarvan is dat cafeïne je hartslag kan verhogen, wat zowel gunstig als ongunstig voor je kan zijn. Cafeïne kan het ook moeilijker voor je maken om in slaap te vallen door je slaapcyclus te verstoren. Het drinken van koffie kan ook leiden tot hoofdpijn en concentratieproblemen.
De effecten van koffie op de bloeddruk
Er is tegenstrijdig bewijs over de effecten van koffie op de bloeddruk. Sommige studies hebben aangetoond dat koffie de bloeddrukverhogend is, terwijl andere hebben aangetoond dat het de bloeddruk juist kan verlagen. Het is waarschijnlijk dat de effecten van koffie op de bloeddruk van persoon tot persoon verschillen. Als je iemand bent die de neiging heeft een hoge bloeddruk te hebben, kun je het drinken van koffie beter helemaal vermijden. Als je een normale bloeddruk hebt, kun je koffie met mate drinken zonder problemen.
Bij hoeveel kopjes is koffie bloeddrukverhogend?
Er zijn aanwijzingen dat veel koffie een verhoging van de bloeddruk kunnen veroorzaken. Over de cardiovasculaire effecten wordt gediscussieerd, waarbij sommige studies aantonen dat het helemaal geen effect heeft op de bloeddruk. Het is aan te bevelen maximaal 3-4 kopjes koffie per dag te drinken, maar alleen als het niet met je slaapcyclus knoeit.
Het verschil tussen cafeïne in koffie en thee
Het belangrijkste verschil tussen cafeïne in koffie en cafeïne in thee is de hoeveelheid cafeïne die elke drank bevat. Koffie bevat gewoonlijk meer cafeïne dan thee. Dit komt doordat theebladeren langer worden geweekt, waardoor de cafeïne langzamer aan het water kan worden afgegeven. De cafeïne in koffie is ook geconcentreerder omdat koffiebonen fijngemalen worden. Net als alcohol is het waarschijnlijk om koffie met mate te drinken. Neem anders gewoon een speciaalbiertje.