Skip to main content

Het is erg vervelend als je ’s nachts wakker ligt omdat je aan het piekeren bent. Het is belangrijk voor je geestelijke gezondheid en je lichamelijk welzijn dat je wat verlichting vindt van deze gedachten, en hier zijn wat tips over hoe je precies dat kunt doen.

Waarover piekeren mensen

‘S nachts piekeren doen we over allerlei dingen, van hun baanzekerheid tot hun relaties. Een van de meest voorkomende dingen waarover mensen piekeren is echter hun gezondheid. Dit kan van alles omvatten, van een slijmbeursontsteking tot bezorgdheid over ziek worden in de toekomst. Vaak hebben deze gedachten geen enkele zin en zijn mensen zich hier ook bewust van.

Hoe om te gaan met ’s nachts piekeren

Hoe om te gaan met onaangename gedachten is een veel voorkomende zorg voor veel mensen. Onaangename gedachten kunnen over van alles gaan, van ons persoonlijk leven tot de wereld in het algemeen. Ze kunnen eng, deprimerend, of gewoon vervelend zijn. Hier zijn wat tips om ermee om te gaan:

 1. Erken dat de gedachte er is. Probeer ze niet weg te duwen of te negeren.
 2. Accepteer dat de gedachte onaangenaam is, maar dat wil niet zeggen dat ze waar is.
 3. Geef jezelf wat tijd om over de gedachte na te denken, maar blijf er niet bij stilstaan.
 4. Bedenk een plan voor wat je kunt doen om de gedachte of zorg aan te pakken.
 5. Zet het plan in actie

Wat te doen als je niet kunt ophouden aan iets te denken

Als je niet kunt stoppen met ergens aan te denken, zijn hier een paar dingen die kunnen helpen:

 • Leid jezelf af door iets leuks of ontspannends te doen
 • Ga even uit bed en kom later weer terug
 • Schrijf je gedachten en gevoelens op
 • Ga na welke gedachten of overtuigingen je de meeste stress bezorgen en werk er de volgende dag aan om ze te veranderen

Hoe weer in slaap te komen na ’s nachts piekeren

Het kan moeilijk zijn om weer in slaap te komen na een tijdje wakker te zijn geweest. Hier zijn een paar dingen die kunnen helpen:

 • Kom uit bed en doe iets kalmerends, zoals lezen of naar muziek luisteren
 • Probeer kamillethee te drinken of een warm bad te nemen
 • Zorg dat je kamer donker en stil is
 • Concentreer je op diep ademhalen

Voedingsmiddelen en dranken die je helpen beter te slapen

Als je moeite hebt met slapen omdat je aan het piekeren bent, zijn er een paar dingen die je kunt doen om te helpen. Eén daarvan is om voor het slapengaan niets te eten of te drinken dat cafeïne bevat zoals bijvoorbeeld koffie. Misschien wil je ook vermijden om vlak voor het slapengaan grote of gekruide maaltijden te eten. Probeer in plaats daarvan lichte en gezonde tussendoortjes te eten, zoals yoghurt of een stuk fruit. Het drinken van kruidenthee of warme melk kan je ook helpen ontspannen en in slaap vallen.

En geloof niet alles wat je denkt!