Skip to main content

Slijmbeursontstekingen komen het meest voor in het schoudergewricht. Een slijmbeurs (een met vloeistof gevuld zakje) bekleedt de weefsels die aan een gewricht grenzen, en deze vloeistof fungeert als een kussen of buffer tussen de twee structuren telkens als ze tegen elkaar wrijven. Als de bekleding van de slijmbeurs geïrriteerd, ontstoken of geïnfecteerd raakt, kan ze opzwellen en pijn en ontsteking in het schoudergewricht veroorzaken. We geven een aantal tips om het slapen met een slijmbeursontsteking in je schouder comfortabeler te maken.

Wat is een slijmbeursontsteking

Bursitis is een ontsteking van het gewricht of de slijmbeurs. De meest voorkomende vorm van bursitis is bursitis anterior van de schouder, waarbij het gewricht tussen het opperarmbeen, de humerus, en het schouderblad, de scapula, betrokken is. Een slijmbeursontsteking kan ook op andere plaatsen van het lichaam voorkomen, maar is vrij zeldzaam.

Symptomen van een slijmbeursontsteking

Enkele van de meest voorkomende tekenen van een slijmbeursontsteking zijn zwelling, pijn, roodheid en moeite met het gebruik van het gewricht. Je kunt ook last hebben van pijn of stijfheid in de schouder en arm en voortdurend pijn voelen, vooral na het slapen op de schouder.

Slapen met een slijmbeursontsteking

Slapen met een slijmbeursontsteking kan ontzettend vervelend zijn. Je kunt niet normaal op de schouder liggen en zelfs als je op de andere schouder ligt kan de slijmbeursontsteking je uit je nachtrust houden. Pijnstillers kunnen voor verlichting zorgen, al is het maar een tijdelijke oplossing. Er zijn gelukkig nog een aantal dingen die je kunt proberen om te slapen met een slijmbeursontsteking in de schouder.

Slapen pijnlijk ontstoken schouder
Foto: Unsplash

Oorzaken van een slijmbeursontsteking

Slijmbeursontsteking kan door een aantal dingen veroorzaakt worden, maar de meest voorkomende oorzaken zijn ongelukken, infecties, en artritis. Andere oorzaken zijn kristalafzettingsziekten (jicht en pseudogout), systemische lupus erythematosus, reumatoïde artritis, ankylosing spondylitis, en het syndroom van Reiter.

Verwonding is de meest voorkomende oorzaak van bursitis. Dit kan zijn door een directe klap op de schouder, een val op de schouder, of zelfs door overbelasting van het gewricht. Infectie kan ook slijmbeursontsteking veroorzaken, meestal wanneer iemand een snee op zijn huid in de buurt van het gewricht heeft. Hierdoor kunnen bacteriën de slijmbeurs binnendringen en een ontsteking veroorzaken. Arthritis is een veel voorkomende oorzaak van bursitis, vooral bij oudere patiënten.

Behandeling van slijmbeursontsteking

De meest gebruikelijke behandeling van een slijmbeursontsteking is fysiotherapie. Deze omvat oefeningen om de spieren rond het gewricht te rekken en te versterken en de vorming van littekenweefsel te helpen verminderen. Een andere soort therapie die artsen kunnen gebruiken om slijmbeursontsteking te behandelen is het aanbrengen van ice of warmte packs. Raadpleeg zeker je arts voor je een therapie gebruikt die niet door hem voorgeschreven is.

Als je op je schouder slaapt, kan het moeilijk zijn om een comfortabele houding te vinden.

Waarom doet slapen met een slijmbeursontsteking pijn

Als je op je schouder slaapt, kan het moeilijk zijn een comfortabele houding te vinden. De slijmbeursontsteking in het schoudergewricht zal pijn veroorzaken door de wrijving tussen je arm en je romp of dekens. Normale kussens zijn alleen ontworpen om het hoofd te ondersteunen, dus er is geen goede manier om ze te gebruiken om op je zij te slapen met een slijmbeursontsteking. Een beter idee is het gebruik van een opblaasbaar kussen. Dit geeft steun aan je hoofd en nek en ook aan de slijmbeurs in je schoudergewricht. Het helpt ook de pijn te verminderen die je kunt voelen als je op die schouder probeert te slapen.

Andere tips om te helpen bij het slapen met een slijmbeursontsteking

Als je slijmbeursontsteking in je schouder hebt, kan het moeilijk zijn om een comfortabele houding te vinden om in te slapen. Dit komt omdat de slijmbeurs in je schoudergewricht pijn veroorzaakt door de houding van je lichaam. Hier zijn wat andere tips om je te helpen comfortabeler te slapen met slijmbeursontsteking in je schouder:

  1. Gebruik een opblaasbaar cervicaal kussen. Dit geeft steun aan je hoofd en nek en ook aan de slijmbeurs in je schoudergewricht. Het helpt ook de pijn te verminderen die je kunt voelen als je op die schouder probeert te slapen.
  2. IJs of juist warmte kunnen helpen om de ontsteking en pijn te verminderen. Raadpleeg wel even je arts voor je een therapie gebruikt die niet door hem voorgeschreven is.
  3. Je kunt door je arts voorgeschreven medicijnen nemen, vooral ontstekingsremmers (NSAID’s) of pijnstillers.
  4. Verhoog de arm aan de kant waar je op slaapt door ’s nachts kussens onder je hoofd en onder je arm te gebruiken. Dit vermindert de zwelling in het schoudergewricht terwijl je slaapt.
  5. Doe je aan krachttraining zoals pull-ups? Geef je schouder een tijdje rust.
  6. Laat een specialist kijken naar je schouder om zo definitief van het probleem af te komen.