Skip to main content

TikTok is een Chinese app voor het delen van video’s waarmee gebruikers korte video’s kunnen maken en delen met andere gebruikers. Het werd gelanceerd in augustus 2017, en tegen december van dat jaar was het al een van de populairste apps in China geworden, met meer dan 200 miljoen gebruikers. Hoewel het vooral voor de lol wordt gebruikt, zijn er ook mensen die de app misbruiken. In maart 2018 arresteerde de Chinese politie een man voor het aanmoedigen van seksueel misbruik van kinderen via TikTok.

TikTok feitjes

  • TikTok actieve gebruikers: TikTok heeft 1 biljoen gebruikers (1.000.000.000.000).
  • Downloads: TikTok is 3 biljoen keer gedownload.
  • Waarde: TikTok’s heeft een waarde bereikt van $280 biljoen in Augustus 2021.
  • Influencers: Sommige TikTok influencers verdienen wel tot $5 miljoen per jaar.

Wanneer is TikTok gemaakt?

TikTok werd in augustus 2017 uitgebracht door een Chinees bedrijf genaamd Bytedance als een plek om mobiele content te delen. TikTok, een instant messaging app, is een van de snelst groeiende sociale mediaplatforms ter wereld, vooral in ontwikkelingslanden als Indonesië en Thailand.
Het is ook bijzonder populair onder tieners en jonge volwassenen in Noord-Amerika en Europa.
Met het platform kunnen gebruikers gratis video’s maken met virtuele filters, bijschriften en muziek. Het bedrijf staat er ook om bekend dat het gezinsvriendelijker is dan andere sociale mediasites zoals Facebook en Instagram, die voor sommige gezinnen een uitdaging kunnen vormen om door te navigeren.

Hoeveel mensen zitten er op TikTok?

TikTok heeft maandelijks 1 biljoen actieve gebruikers.

Hoeveel Nederlanders gebruiken TikTok?

TikTok is ruim 3 miljoen keer gedownload in Nederland. Ongeveer de helft daarvan is actief op de app.
Dit is een toename van 75% ten opzichte van het jaar er voor. Hiermee is TikTok dan ook de snelst groeiende app van Nederland.

Aantal Nederlandse TikTok gebruikers

Dit zijn de 5 meest gebruikte hashtags op TikTok

  • # tiktok.
  • # love.
  • # funny.
  • # memes.
  • # followme.

Ga je deze hashtags gebruiken dan zal je post snel verdwijnen omdat iedereen deze hashtags gebruikt. Het beste kun je dus specifieke hashtags gebruiken om zo je post op te laten vallen.

Leeftijd TikTok gebruikers
10 – 19 jaar 25%
20 – 29 jaar 22%
30 – 39 jaar 20%
50+ jaar 10%
   

 

Welke social media wordt het meest gebruikt in 2022?

Facebook

93%

Youtube

73%

Whatsapp

66%

Instagram

43%

TikTok

33%

Conclusie

TikTok lanceerde op 20 september 2017 en werd snel populair onder tieners en jongvolwassenen. Door veel mensen wordt de app gebruikt om geld te verdienen door hun eigen video’s te publiceren.
In oktober 2018 zei TikTok-moederbedrijf ByteDance dat het een “notificatieverzoek” van de FTC had ontvangen en weigerde verder commentaar te geven. Het bedrijf is niet beschuldigd van wandaden.

Volgens een rapport van CNBC uit juni 2018 wordt ByteDance onderzocht door het Amerikaanse ministerie van Justitie wegens een mogelijke schending van de Foreign Corrupt Practices Act. Het beweert dat het bedrijf “mogelijk federale omkopingswetten heeft geschonden door Chinese ambtenaren in staat te stellen zijn apps te gebruiken om steekpenningen te vragen en Amerikaanse bedrijven te beïnvloeden via zijn sociale mediakanalen.” De SEC en CFTC hebben beide onderzoeken geopend naar mogelijke schendingen van de Amerikaanse effectenwetgeving.