Skip to main content

Er zijn veel manieren om je zelfvertrouwen op te bouwen, zoals tijd voor jezelf nemen en routines opbouwen die je een gevoel van voldoening geven. Ook kun je he zelfvertrouwen vergroten door voor jezelf te zorgen met goede voeding en slaapgewoonten, die je energieniveau zullen opkrikken en je een goed gevoel geven over het werk dat je doet. Laten we eens kijken wat je nog meer kunt doen om je zelfvertrouwen op te bouwen..

Waarom is zelfvertrouwen belangrijk

Het is belangrijk om zelfvertrouwen te hebben, want het kan de verschilmaker zijn in succes. Het maakt niet uit wat je aan het doen bent, zoals solliciteren naar een nieuwe baan of proberen een vrouw te versieren, als je je niet zelfverzekerd voelt, zul je het niet zo goed doen als mogelijk is. Je kunt ook merken dat je zelfvertrouwen tekort schiet door negatieve levensgebeurtenissen, zoals de dood van iemand die je dierbaar is of bijvoorbeeld een ziekte. En natuurlijk kun je gewoon een minder goede dag hebben dan anders.

Hoe kun je zelfvertrouwen opbouwen?

Zelfvertrouwen is iets dat je kunt leren en mettertijd kunt opbouwen. Het is niet iets waarmee je geboren wordt en het gebeurt zeker niet van de ene dag op de andere. Als je somber bent, kan het moeilijk zijn om te beginnen je zelfvertrouwen weer op te bouwen, maar uiteindelijk is het beslist de moeite waard. Hier zijn een paar oefeningen die je kunt doen om te beginnen je zelfvertrouwen op te bouwen:

  1. Praat positief over jezelf. Als je jezelf erop betrapt dat je iets negatiefs zegt, stop dan en vervang die gedachten door iets positiefs. Bijvoorbeeld, als je denkt “Ik ben zo dom”, probeer die gedachte dan te vervangen door “Ik ben slim”.
  2. Maak een lijst van je prestaties. Dit kan zijn alles van het afmaken van een project op het werk tot het voltooien van je eerste marathon. Bewaar deze lijst op een plek waar je hem vaak zult zien, zodat je je alle dingen die je bereikt hebt herinnert.
  3. Schuw niet om hulp te vragen als je die nodig hebt. Als er iets is waar je moeite mee hebt, wees dan niet bang om hulp te vragen. Niet alleen zal dit de taak gemakkelijker maken; het zal ook je zelfvertrouwen opbouwen door jezelf te laten zien dat er momenten zijn waarop het oké is om hulp te vragen – en dat anderen meer dan bereid zijn die te geven!
  4. Vermijd jezelf met anderen te vergelijken, vooral op negatieve manieren. Iedereen heeft verschillende sterktes en zwaktes; waar de een in uitblinkt, kan een ander jammerlijk in falen. Wanneer we onszelf vergelijken

We are what we repeatedly do. Excellence, then, is not an act, but a habit.

Aristoteles

Wat zijn slechte manieren om je zelfvertrouwen op te bouwen

Er zijn beslist een paar slechte manieren om je zelfvertrouwen op te bouwen. Anderen op een slechte manier proberen neer te zetten om jezelf beter te voelen is bijvoorbeeld beslist geen goede manier. Een andere slechte manier om zelfvertrouwen op te bouwen is door middel van alcohol of drugs. Niet alleen helpen deze middelen op de lange termijn niet, maar ze kunnen ook schadelijk zijn voor je gezondheid.

Hoe helpt voor jezelf zorgen bij het opbouwen van je zelfvertrouwen

Zelfvertrouwen is niet iets waarmee je geboren wordt, maar het kan in de loop van de tijd ontwikkeld worden door levenservaringen. Als je consequent voor jezelf zorgt, strategieën ontwikkelt om je zelfvertrouwen te helpen opbouwen, en zinvolle tijd doorbrengt met mensen die je een goed gevoel over jezelf geven, dan neemt je gevoel van eigenwaarde toe.