Skip to main content

Whiskey is een gedistilleerde alcoholische drank die gemaakt wordt van graan. Voor verschillende soorten whiskey worden verschillende granen gebruikt, maar over het algemeen begint het distilleren met het pureren van de granen met heet water, zodat een zoete vloeistof ontstaat. Dit wordt dan gefermenteerd tot een zure brij voordat het gedistilleerd wordt en in eikenhouten vaten rijpt. Whisky bestaat al sinds de jaren 1300, toen Ierse monniken het voor medicinale doeleinden maakten; tegenwoordig zijn er honderden whiskeys op de markt, variërend van lichte Amerikaanse whisky’s zoals bourbon tot turfachtige Schotse whisky’s. Om meer te weten te komen over dit heerlijke drankje dat al sinds de jaren 1300 bestaat, lees je verder!

Waar wordt whisky van gemaakt

Whiskey is een soort alcohol die gemaakt wordt van granen. De granen worden gestampt en gedestilleerd tot het alcoholgehalte ongeveer 80 procent bereikt. De smaak van whisky hangt af van de gebruikte graansoort – net als bij bier wordt er gerst, maar ook andere soorten als rogge of maïs gebruikt.

De geschiedenis van whisky

Whiskey bestaat al eeuwen, de precieze oorsprong ervan is onbekend. Sommigen zeggen dat het uit de jaren 1300 stamt, terwijl anderen beweren dat het in Ierland of Schotland ontstond in de jaren 1500. Wat we wel weten is dat whisky altijd een populaire drank is geweest – vooral in koudere klimaten, waar het diende als een verwarmend alternatief voor andere sterke dranken.

In de loop der jaren is whisky geëvolueerd tot veel verschillende stijlen en smaken. Maar één ding is hetzelfde gebleven: de mensen houden ervan om zijn unieke en heerlijke smaak!

Verschillende soorten whisky die worden gemaakt

Er zijn veel verschillende soorten whisky om uit te kiezen, elk met zijn eigen unieke smaak. Enkele van de meest populaire soorten zijn:

  • Bourbon: Deze whisky wordt gemaakt van maïs en heeft meestal een zoete en houtachtige smaak.
  • Scotch: Gemaakt van gerst, is scotch een rokerige en turfachtige whisky die vaak met een single malt gedronken wordt.
  • Rogge: Deze whisky wordt gemaakt van roggegraan en heeft een kruidige en peperige smaak.
  • Canadese: Canadese whisky wordt gemaakt van graan, rogge en tarwe en heeft een zachte en zoete smaak.

Proost!