Skip to main content

Natural bodybuilding is een vorm van bodybuilding waarbij atleten geen steroïden of andere verboden middelen gebruiken. Zonder steroïden te gebruiken kun je als bodybuilder goede resultaten bereiken, maar je moet dan wel gedisciplineerd zijn met je dieet en training. Bovendien zit je relatief snel tegen je natuurlijke limiet. Aan de andere kant is dit de gezondste manier om aan krachttraining te doen zonder op den duur gezondheidsproblemen te krijgen. De meeste mensen die deze vorm van lichaamsbeweging doen zijn mannen.

Wat is natural bodybuilding?

Natural bodybuilding is de vorm van bodybuilding waarbij geen doping gebruikt wordt om spieren op te bouwen. Deze vorm van bodybuilding kan gedaan worden zonder steroïden te gebruiken, maar het kost wel meer moeite.

Het is niet altijd gemakkelijk te zeggen of iemand natuurlijk is of niet, maar sommige tekenen zijn zichtbaar als je weet waar je op moet letten. Veel rug acne, of een zeer opgeblazen uiterlijk (vocht) kan duiden op steroïden gebruik.

Hoe kun je goede resultaten behalen zonder steroiden?

Wil je goede resultaten krijgen zonder steroïden te gebruiken, dan moet je bereid zijn er veel en hard werk in te steken. Dit houdt in dat je zware gewichten moet heffen, een eiwitrijk dieet moet volgen en voldoende rust moet nemen.

Je moet er ook voor zorgen dat je op de juiste manier traint en de juiste supplementen gebruikt. Als je deze richtlijnen volgt, zul je in staat zijn een gespierd lichaam op te bouwen zonder verboden middelen te gebruiken.

De voordelen van natural bodybuilding

De voordelen van natural bodybuilding zijn veel langduriger. Dit komt omdat je in de toekomst geen ernstige gezondheidsproblemen zult krijgen, in tegenstelling tot met steroïden te trainen.

De belangrijkste voordelen zijn:

  • Je legt je natuurlijke testosteron aanmaak niet plat
  • Geen gevaarlijke moodswings / aggresie
  • Geen overmatig acne
  • Geen gyno

Uitdagingen van natural bodybuilding

Er zijn een paar uitdagingen waarmee natuurlijke bodybuilders te maken krijgen als ze spieren willen opbouwen. De eerste is dat, omdat ze geen prestatiebevorderende middelen gebruiken, hun spieren niet zo snel zullen groeien als die van bodybuilders die wel steroïden gebruiken. Zorg dat je elke dag voldoende eiwitten binnen krijgt. Een goede hoeveelheid is ongeveer 2 gram eiwit per kg lichaamgewicht. Verder is het belangrijk om je progressie bij te houden in de gym en steeds iets zwaarder proberen te trainen. Hierdoor zul je op de lange termijn steeds meer spiermassa aanmaken.

Tips voor succes als natural bodybuilder

Gewichtheffen is een van de beste manieren om spieren op te bouwen, maar niet iedereen is sterk genoeg om zware gewichten te heffen. Kracht zul je langzaam moeten opbouwen maar supplementen kunnen hierbij helpen. Supplementen voorzien je lichaam van voedingsstoffen die het nodig heeft om meer spiermassa op te bouwen. Anabole steroïden, daarentegen, kunnen in de toekomst ernstige gezondheidsproblemen en stemmingswisselingen veroorzaken.

Studies tonen aan dat er vier belangrijke supplementen zijn die je kunt nemen als je een succesvolle natuurlijke bodybuilder wilt worden:

  1. Multivitaminen
  2. Visolie
  3. Creatine monohydraat
  4. Wei-eiwit (of elk ander hoogwaardig eiwit)

De belangrijkste voordelen van het innemen van deze supplementen zijn:

Je zult je beter en energieker voelen omdat je lichaam meer voedingsstoffen kan opnemen dan het gewoonlijk doet. Je hersteltijden zullen sneller zijn na een training en je algemene vooruitgang in de sportschool zal mettertijd toenemen.

Conclusie

Natuurlijk bodybuilding is een geweldige sport, zolang je ervoor zorgt dat je geen prestatiebevorderende middelen gebruikt. Je moet gewoon bereid zijn er hard voor te werken en je zult na verloop van tijd goede resultaten krijgen. Consistentie is hierbij de sleutel.