Skip to main content

Witgoud is een legering van goud, zilver en palladium. Het is een prachtig metaal dat wordt gebruikt voor het maken van sieraden. Witgoud wordt meestal gemaakt door geelgoud te mengen met platina of palladium.

Witgoud is duurzaam en een mooi materiaal voor sieraden. Het kan gedragen worden door mensen met een gevoelige huid die problemen hebben met het dragen van andere soorten sieraden. Witgoud wordt niet snel dof en kan vele jaren meegaan in goede staat. De kleur van witgoud vervaagt na verloop van tijd niet zoals sommige andere metalen doen, zodat uw sieraden niet zo vaak gepolijst hoeven te worden als andere soorten sieraden.

De voordelen van witgoud

  • Het heeft een helderdere glans dan geelgoud omdat het meer zilver bevat (dat licht afgeeft).
  • Het is sterker dan puur 24K geelgoud maar zwakker dan 18K geelgoud door het lage kopergehalte (koper maakt een legering sterker).
  • Het heeft geen rhodium plating nodig zoals legeringen die alleen koper bevatten (rhodium plating laat legeringen er witter uitzien).

Er zijn echter ook enkele nadelen aan witgoud:

  • Wit goud heeft geen waarde als ongemunt goud, dus het kan niet met winst worden verkocht als je besluit dat je het niet meer wilt of als je snel geld nodig hebt.
  • Wit goud kan alleen worden terugverkocht aan juweliers tegen de prijs die zij er oorspronkelijk voor hebben betaald; ze zullen niet meer betalen dan zij erin hebben geïnvesteerd (omdat ze hun inleg terug willen).
  • Als je je witgouden sieraden terug wilt verkopen aan een juwelier, dan krijg je waarschijnlijk minder dan de helft van wat je er oorspronkelijk voor betaald hebt (en mogelijk zelfs minder).
  • Wit goud is alleen “wit” totdat het krassen of vuil genoeg wordt om zijn natuurlijke gele tint eronder te laten zien. Als dit gebeurt, moet je je ring professioneel laten reinigen en zelfs dan ziet hij er misschien niet uit zoals je wilt.

Is witgoud een goede investering?

Wit goud is een geweldige investering en is net zo goed als normaal goud. De prijs van witgoud is in de loop der jaren gestegen en dit maakt het een geweldige investering. Wit goud wordt niet alleen gebruikt voor sieraden, maar ook in andere industrieën zoals tandheelkunde, elektronica en medische gebieden. Dit toont aan dat de vraag naar witgoud altijd hoog zal zijn, wat het een goede investering maakt.

Wit goud wordt gemaakt van geelgoud of platina legeringen die vervolgens worden gecoat met rhodium om ze hun witachtige uiterlijk te geven. Hoewel er vele soorten legeringen worden gebruikt om wit goud te maken, zijn de meest populaire nikkelvrije palladium-, koper-, zilver- en platinalegeringen. Deze legeringen hebben unieke eigenschappen waardoor ze duurder zijn dan andere metalen zoals koper of nikkel.

Wit goud staat ook bekend als “platina wit” of “nikkelvrij palladium” en kan worden gemaakt door gele metalen zoals platina te mengen met andere legeringen zoals zilver of koper om het zijn witachtige kleur te geven, terwijl het toch de duurzaamheid en sterkte-eigenschappen van geel goud zoals 14K of 18K goud behoudt.

Of witgoud een betere investering is dan een Rolex zou je even aan Ali B kunnen vragen.