Een NFT is een Non-Fungible Token: een niet- inwisselbaar, onvervangbaar digitaal eigendomscertificaat. NFT tokens zijn digitale tokens die gebruikt worden om een bezit te vertegenwoordigen. Je ziet vooral veel kunst NFT tokens, maar bijvoorbeeld ook muziek of video fragmenten. De blockchain is een onveranderlijk openbaar grootboek voor het opslaan van gegevens, en met behulp van NFT’s kun je je beschermen tegen ongeoorloofde overnames.
Wat zijn NFT tokens
NFT’s zijn digitale tokens die rechten op een voorwerp vertegenwoordigen. NFT’s worden vaak gebruikt voor kunstwerken, maar kunnen ook iets anders zijn. Je kunt bijvoorbeeld een NFT hebben voor een video van het eerste verjaardagsfeestje van je zoon, of een NFT voor een liedje dat door je band geschreven werd. Een van de voordelen van het gebruik van een NFT is dat je kunt bewijzen hoe het in de loop van de tijd overgebracht is. Als iemand bijvoorbeeld je account zou hacken en je kunst zou proberen te verkopen zonder je krediet te geven, zou dat niet lukken omdat er een openbaar eigendomsbewijs is.
Hoe werken NFT’s
NFT’s werken door een token te vergrendelen aan een specifiek, uniek goed. Als een gebruiker een NFT bezit en het is vergrendeld aan een specifiek item, dan kan hij ervoor zorgen dat niemand anders zijn token van hem kan afnemen of kopieën kan maken. Gebruikers kunnen NFT’s ook overdragen van de ene eigenaar naar de andere, maar de regels rond aan wie het token is vergrendeld blijven gelden – dus als je een NFT van de ene gebruiker naar de andere overdraagt, blijft het vergrendeld tot je het weer overdraagt.
NFT tokens zijn niet fungibel – wat betekent dat twee NFTs weliswaar hetzelfde kunnen voorstellen, maar dat ze niet door elkaar vervangen kunnen worden. OpenSea is een handelplatform van NFT’s. Bekijk voorbeelden van de NFT markt op OpenSea.
NFT tokens worden verder ook gezien als status symbool. Mensen communiceren via hun uiterlijk en bezit. En net als een dure Rolex, zegt een NFT iets over iemands welzijn.
Zijn NFT tokens een goede investering
Een goede vraag om te stellen is of NFT tokens een goede investering zijn. Er zijn een heleboel redenen waarom ze dat misschien niet zijn, en er zijn een heleboel andere mogelijkheden om juist wel in de cryptomarkt te investeren. Het probleem is vaak dat iemand investeert zonder echt de geschiedenis ervan te begrijpen of hoe het gekomen is tot waar het is. Daarentegen kun je met NFT’s als investering je geld steken in iets eenvoudigs – dat door de waarde van het token kan worden gedekt. Het is belangrijk op te merken dat zelfs als je zelf geen kunstenaar bent, je toch NFT tokens kunt kopen en verhandelen op basis van wat je interesseert.
Gebruik van NFT tokens (i.e., kunst, muziek, videofragmenten)
In de toekomst zullen kunstenaars steeds meer gebruik maken van NFT. Ze kunnen hun kunst beschikbaar stellen om met NFT’s te kopen en te verhandelen. Dit is heel anders dan de huidige methoden om media-inhoud zowel te verspreiden als te consumeren, en het zou ook een oplossing kunnen bieden voor sommige van de moeilijkheden waarmee kunstenaars nu te kampen hebben: zoals inbreuk op het auteursrecht en piraterij. Verder is er geen middel-man meer nodig. Kwam je eerder moeilijk aan de bak als kunstenaar? Nu kun je zelf op een makkelijke manier je kunst beschikbaar stellen aan het publiek!
Risico’s van het kopen van een NFT
Als je een NFT koopt, moet je wel weten waar je mee bezig bent. Er zijn al gevallen geweest van oplichterij, en er is geen garantie dat elke partij eerlijk zal zijn.
Iets anders om in gedachten te houden is dat de waarde van NFT’s kan stijgen of dalen. Net als bij elke andere soort investering is er altijd het risico dat je geld verliest als je op het verkeerde moment koopt of tegen de verkeerde prijs verkoopt.
Dus, moet je in NFT’s beleggen?
Dat ligt aan jou! Zoals bij elke belegging zijn er risico’s aan verbonden – maar er valt ook veel geld te verdienen. Als je geïnteresseerd bent in kunst, of in het bezit van een uniek digitaal bezit, kunnen NFT’s een goede investering voor je zijn. Doe je onderzoek, en zorg dat je de risico’s begrijpt voordat je een beslissing neemt.