Skip to main content

Veel mensen hebben een “nieuwjaarsvoornemen” om af te vallen en in vorm te komen. Na alle oliebollen en speciaalbiertjes wil je je graag weer wat fitter voelen, en de overtollige kilo’s moeten er zo snel mogelijk vanaf als het even kan. Maar welke sport moet je doen als je overgewicht hebt? Er zijn zo veel verschillende soorten sporten dat het moeilijk kan zijn uit te zoeken welke het beste voor je fitness doelen zal werken. In dit artikel bespreek ik de voor- en nadelen van enkele veel voorkomende sporten die kunnen helpen bij afvallen, zoals hardlopen, fietsen, zwemmen, fitness en meer! Welke sport moet je doen om af te vallen? Lees verder om meer te weten te komen!

Welke sport moet je doen om af te vallen

Als het om afvallen en fitness gaat, doen mensen aan allerlei sporten. Sommigen voetballen, sommigen gaan naar de sportschool, anderen zwemmen of hardlopen. Niet al deze sporten passen echter bij iedereen en daarom moet je ze eerst zelf uitproberen voor je er zomaar een uitkiest. Het ding met hardlopen is dat het een sport is die je kan helpen gewicht te verliezen, maar het is niet de enige manier om dat te doen. Hardlopen zal niet bij iedereen passen vanwege de noodzaak van consequentheid en tijdsbesteding. Dat gezegd hebbende, als je een sport zoekt die je helpt snel calorieën te verbranden, welke sport moet je dan doen om af te vallen?

In principe kun je elke sport kiezen als hulpmiddel om af te vallen. Het beste is om iets te kiezen dat je ook daadwerkelijk leuk vind, want alleen op deze manier zul je het ook volhouden op de lange termijn. Het afvallen wordt dan een mooie bijkomstigheid in plaats van het doel.

Kun je zonder te sporten afvallen

Je kunt afvallen zonder te sporten. Het enige wat je hoeft te doen is je calorie-inname zo te verminderen dat die minder is dan de hoeveelheid calorieën die je per dag verbrandt. Door te kiezen voor voeding dat goed vult maar niet veel calorieën bevat ku je toch veel eten en tegelijk afvallen. Een appel bevat bijvoorbeeld weinig calorieën. Natuurlijk is sporten wel goed voor je, want behalve het verlagen van je calorie-inname heeft ook andere gezondheidsvoordelen. Sporten hoeft echter niet altijd te worden gezien als een manier om af te vallen. Je kunt gewoon iets leuks doen en tegelijk in vorm komen! En je hoeft er niet eens voor naar de sportschool. Aan de andere kant zijn er ook mensen die niets liever willen dan afvallen door aan lichaamsbeweging te doen. Voor deze mensen is het belangrijk dat ze lang kunnen blijven sporten, want alleen dan zal hun doel bereikt worden.

Hoe vaak moet je sporten om af te vallen

Je hoeft niet elke dag te sporten om af te vallen. Zie het sporten eerder als een ondersteuning en focus je vooral op je dieet. Als je toch gaat sporten doe het dan bijvoorbeeld 2 keer per week of 15 minuten intense lichaamsbeweging op de meeste dagen van de week. Als je het gevoel hebt dat je daar niet genoeg tijd voor hebt, probeer dan elke ochtend 10 of 15 minuten eerder op te staan en wat cardio of yoga te doen voor je dag begint. Dit zal een uitstekende manier zijn om je stofwisseling in de ochtenduren te verhogen, terwijl je jezelf ’s avonds ook meer tijd geeft.

Calorieën tellen, hoe doe je dat?

Calorieën tellen is een proces waarbij je het aantal calorieën bijhoudt dat je gedurende een bepaalde periode, meestal een week, verbruikt. Als je begint met calorieën tellen, is het belangrijk dat je op je calorie-inname let door ofwel een online dieet tracker te gebruiken, een papieren dagboek. Wat erg makkelijk werkt is MyFitnessPal. Dit is een app die je gratis kunt downloaden en waar je heel makkelijk je calorieën in kunt bijhouden door voedingsmiddelen te scannen of in te voeren. Het bijhouden van je calorieën helpt je een duidelijk beeld te krijgen van wat je op een bepaalde dag consumeert en stelt je in staat zo nodig bij te sturen.